6 källor av DNA i människor

Medicinsk vetenskap gör en hel del framsteg inom diagnos och botemedel. En av de mest anmärkningsvärda sätt på vilka de kan uppnå så mycket är genom att ta DNA-prov från människor och köra tester. En persons DNA är fönstret till hur hans kroppsfunktioner och är oerhört hjälpsamma i att hitta ledtrådar till hans sjukdom. Dessutom kan studier av DNA göra mer än att hjälpa en enskild patient, förståelse DNA i sin helhet kan fungera för att behandla endemiska medicinska frågor.

DNA kan hittas i hela kroppen. Varje enskild cell i kroppen av alla växter, djur, svampar eller bakterier har DNA. Hos människa finns sex grundläggande källor av DNA, och erhålla DNA från någon av dessa källor har positiva och negativa aspekter. De sex källorna är mjuk vävnad, blod, sperma, saliv, hår rötter och döda hudceller.

Mjukvävnadsprover är ett utmärkt sätt att få DNA. Problemet är att processen är ofta invasiv och kräver kirurgi för att erhålla. Till exempel, om en patient har leverproblem kan en läkare ta ett mjukt prov av levervävnad för att korrekt diagnostisera patienten. Detta kräver ett litet snitt i buken och specialinstrument för att erhålla. På den positiva sidan, kan erhålla DNA från den del av kroppen som påverkas att avgöra om problemet är en genmutation.

Blod ger en enorm mängd information om en person, inklusive DNA. Nackdelen med att använda blod är att det kräver att du hålla någons arm med en nål, som vissa människor inte kan hantera. Eftersom det är en vätska, är det också svårt att lagra effektivt. Fördelen är att man får en hel del av DNA från ett litet prov, och läkare kan utföra många olika typer av tester på blod.

Sperma är en pålitlig källa för DNA och dess analys kan användas för att bestämma en mans fertilitet. I brottsplatser kan sperma vara den enda bevis för att polisen kan använda för att identifiera en misstänkt. Emellertid begär ett spermaprov för ett DNA-test är pinsamt och onödigt eftersom det finns många enklare metoder för att få DNA.

Saliv är den föredragna metoden för att erhålla DNA. Med en bomullspinne, kan en läkare torka av insidan av en patients mun och få tillräckligt med DNA för att testa hundratals olika tidpunkter. Det är smärtfri, icke-invasiv och inte genera patienten.

Hårrötterna, liksom sperma, är en bra källa till bevis för polisutredningar. Håret lämnas ofta vid brottsplatser, i synnerhet i fallet av våldsamma strider. Men i en läkarmottagning, är det svårare att få ett hårprov än en kindbomullstopp.

Döda hudceller är en fenomenal ledtråd för detektivarbete. Folk skjul hudceller hela tiden, och förutsatt att de kan hittas, de är en ansedd källa för DNA som kan bidra till att förbättra en polisutredning. Hudceller är en stor del av anledningen till att kindbomullstopp metod är så effektiv. Förutom att få DNA från saliv, hudceller gnugga bort kinden och ger DNA.