gemensam botemedel för genitala vårtor

Genitala vårtor är hud utväxter som bryter ut i underlivet. Liksom andra vårtor, är de som orsakas av humant papillomvirus. När du är infekterad med viruset, kommer du att utveckla ett utbrott av vårtor. Mayo Clinic säger att det vanligtvis händer under de första tre månaderna efter att du är smittade, men du kanske inte ser några vårtor i åratal. När de visar upp, måste du veta dina alternativ för att bota dem.

Medicinering är den vanligaste botemedel för en genitala vårtor utbrott. Sseveral populära receptbelagda mediciner varje arbete på ett något annorlunda sätt. Imiquimod är en kräm som fungerar genom att öka immunsystemets förmåga att bekämpa vårtor. Podophyllin är en växtbaserad substans som förstör genitala vårtor genom att angripa deras vävnader. Den måste tillämpas av din läkare, men Mayo Clinic säger att du kan köpa en liknande ämne som kallas podofilox som kan användas hemma. Triklorättiksyra är en kemikalie som bränner bort vårtor. Det bör endast användas av en läkare.

Kirurgi kan bota stora genitala vårtor eller de som inte svarar på andra behandlingar. Mayo Clinic säger att det finns flera kirurgiska alternativ, såsom att frysa vårtor med flytande kväve, bränna dem med en elektrisk ström eller skära dem med kirurgiska verktyg. De värsta fall kan oftast botas med en laser. Denna behandling brukar vara det dyraste alternativet, så det är oftast används som en sista utväg.

De vanligaste hem botemedel för en genitala vårtor utbrott är aloe gel, vinäger eller ricinolja. Det finns anekdotiska rapporter som hävdar dessa substanser är effektiva. Men säger Mayo Clinic finns det inga vetenskapliga bevis för att de verkligen kan bota genitala vårtor. Det finns många huskurer som säljs i butiker för behandling av andra typer av vårtor. National Institutes of Health säger att du ska aldrig använda dessa produkter på genitala vårtor, eftersom de kan skada den känsliga huden på ditt underliv.

Även om du inte försöker att bota ett utbrott av genitala vårtor. Mayo Clinic säger att de så småningom kommer att försvinna på egen hand i 30 procent av fallen. Om dina genitala vårtor är inte obekväma och inte orsakar dig några andra problem, kanske du vill ta lite tid att se om de försvinner innan du bestämmer dig för att behandla dem. Det de kliar eller skada, eller om de stör dig känslomässigt, kanske du inte vill vänta.

Även om du bota ett utbrott av genitala vårtor, kommer du fortfarande bär på viruset. Detta innebär att du kan ha ett annat utbrott när som helst och sprida det tillstånd som sexualpartner. Mayo Clinic varnar för att genitala vårtor är mycket smittsam, infektera två tredjedelar av de människor som har intim kontakt med en smittad partner. Använd alltid kondom, även när du har blivit av synliga genitala vårtor, eftersom du kan fortfarande sprida viruset.