gör testosteron orsakar hårväxt?

Testosteron kan orsaka hårväxt, men inte där du vill ha den: på huvudet. Testosteron, som är en androgen, är ett manligt hormon men kvinnor har det också. Det tjänar många funktioner, inklusive att hålla män och kvinnor sexuellt yster. Men när det gäller hår, testosteron – med lite hjälp från DHT (dihydrotestosteron) – kan orsaka problem. Men effekterna av testosteron på hår beror på om du är en ung man eller en äldre. När det gäller kvinnor, det beror på hur mycket testosteron du producerar.

Om en kvinna producerar alltför många manliga hormoner (androgener, inklusive testosteron), kan detta resultera i hirsutism – överdriven hårväxt hos kvinnor. Hår kan spira upp över hela kroppen och kan vara tjock. Maria Ny ordförande i pediatrik och chef för endokrinologi vid Cornell Medical Center i New York City, förklarar att om en individs hårsäckar är överkänsliga mot androgener – även om androgen nivå är normalt – det kan fortfarande orsaka hirsutism.

Om extrem hårväxt dyker upp i en kvinna och detta kombineras med akne, brist på menstruation eller oregelbundna menstruationer, bör en läkare konsulteras. Det kan tyda på andra allvarliga problem.

För mycket testosteron kan orsaka håret på en kvinnas huvud till tunn och även falla ut. Så medan testosteron kan göra håret i ansiktet och ben växa, det kommer inte att gynna din hårbotten.

I manliga tonåringar, testosteron och DHT stimulera hårväxt i ansiktet, skrevet, hårbotten och under armarna. Senare i livet, kan dessa exakta hormoner föran hårsäckarna på en mans huvud att krympa. När en människa upplever manligt håravfall, verkar det som hårsäckarna på huvudet har en extrem reaktion och känslighet för DHT. Folliklarna gå sönder till den grad att de inte längre är i stånd att producera hår.

Enligt Wdxcyber.com (se Referenser), finns det två typer av kroppshår. Terminal hår är pigmenterade, lång och grov och reagerar på hormonella influenser. Vellus hår är icke-pigmenterade, kort fint hår som inte svarar på hormoner. Höga nivåer av androgen kan skapa ännu tjockare och tyngre terminal hår på en kvinnas kropp och ibland lyckas omvandla vellushår till terminalhår.

Om kvinnans östrogennivåerna är låga, ger detta testosteron ta fart och stimulera hårväxt på kvinnans kropp. DHT, desto mer potent form av androgen, kan ytterligare stimulera kroppsbehåring, liksom akne.