Hur kan jag berätta om min vattenflaska är BPA-fria?

Polykarbonater är hårdplast, som ofta används för att göra vattenflaskor, dessa plaster ibland tillverkas med bisfenol A eller BPA. Denna kemikalie läcker, speciellt när de utsätts för värme eller sura vätskor såsom fruktjuice eller kaffe, in i vätskan inuti flaskan. BPA härmar östrogen i kroppen och stör normal utvecklingsmässiga, neurala, och reproduktiv funktion.

Titta på den tryckta informationen som kom med flaskan. Om det inte är gjord av ett BPA-läckage plast, bör det märkas “BPA-fri.” Också leta efter ord som polykarbonat, lexan eller polysulfon, eftersom dessa plaster som ofta innehåller och Leach BPA. Om flaskan inte kom med tryckt information, ta reda på vilket märke det är och kontakta tillverkaren för att fråga om BPA i just din produkt.

Vänd flaskan över och titta på återvinningssymbol. Plaster som är försedda med nummer 7 är gjorda med polykarbonater, som ofta innehåller BPA. Flaskor som är BPA-fria kan utöva Recycling nummer 1, 2, 4 eller 5.

Titta på färgen på din flaska. Färgade plast är oftast BPA-fria, liksom de som lite flexibel i stället för stenhårda. De mest problematiska plaster är mycket styv och helt klar.