innebär smärta i bröstet betyder cancer?

Bröstsmärtor, även känd som mastalgi är inte alls ovanligt hos kvinnor. De flesta kommer att få det någon gång i sitt liv. Hos kvinnor under 30, är ​​smärtan vanligtvis förknippas med deras månatliga cykeln. Äldre kvinnor har sannolikt mer konsekvent bröstsmärtor. Den största delen av tiden, är denna smärta godartad (godartade).

Klumpar i bröstet som är cancerogena är vanligtvis inte smärtsamt. Godartade knölar – som fibroadenomas och de från fibrocystisk bröstsjukdom – oftare de som orsakar smärta. Vätskefyllda cystor är inte heller maligna och kan orsaka smärta. Medan inflammatorisk bröstcancer kan orsaka smärta, är det sällsynt och också tillsammans med rodnad och inflammation, liksom ett bröst som är varm vid beröring.

Utöver de godartade klumpar som kan orsaka smärta i bröstet, det finns många andra orsaker. Hormonförändringar från pubertet, graviditet och klimakteriet kan orsaka bröstsmärtor. Även hormonella variationer av en menstruationscykel kan sätta på bröstsmärtor. Obehag kan även orsakas av en illasittande bh eller inte bär en sport-bh under träning. En skada på bröstet kan också vara smärtsamt.

Det är möjligt att bröstsmärta är faktiskt inte i bröstet. Ömma muskler från motion kan orsaka bröstsmärtor. Costochondritis är ett tillstånd som kännetecknas av inflammation i brosk mellan revbenen och bröstbenet. Det kan orsaka smärta (med brinnande) som känns som det kommer från bröstet. En annan möjlighet är bältros, ett smärtsamt tillstånd som orsakas av vattkoppor viruset, som presenterar ett utslag under bröstet medan smärtan känns i bröstet.

Om bröstsmärtor åtföljs av feber, svullnad eller bröstvårtan, se vårdpersonal, eftersom det kan tyda på en infektion eller andra problem som kräver behandling. Smärta med andfåddhet kan tyda på en lungaailment som lunginflammation eller bronkit. Om du har smärta som strålar ut till axeln, söka omedelbar uppmärksamhet eftersom det kan vara en indikation på en hjärtattack.

Ingen bröstsmärtor bör ignoreras. Medan oddsen är att det inte är cancer, bör du kontakta din läkare om smärta och dess frekvens. Att hjälpa till med en diagnos, göra regelbundna bröstsjälv tentor. Föra anteckningar om smärtan förvärras vid vissa tider på din månatliga cykel eller bröst klumpar förändring i storlek. Håll också ett regelbundet schema av mammografi som rekommenderas av din läkare.