Kan stress förväxlas med graviditetsillamående?

Graviditetsillamående är en stereotyp indikation på graviditet, men en kvinna som är under mycket stress bör överväga andra möjliga orsaker till återkommande illamående. Även illamående är alltid en kontrollampa tecken på graviditet på TV och i andra berättelser, i verkliga livet, har illamående så många andra potentiella prekursorer som det är en ganska opålitlig graviditet prediktor.

Graviditetsillamående kallas så eftersom illamående i samband med graviditet tenderar att vara värst strax efter uppvaknandet. Hormonerna av graviditeten orsakar en kvinna att generellt vara mer känsliga för smaker, dofter och andra illamående triggers. Men på morgonen, efter flera timmars sömn, är magen tom och särskilt känsliga för irriterande magsafter. Det bör noteras att inte alla gravida kvinnor upplever graviditetsillamående. En kvinna som har varit gravid innan utan illamående bör därför misstänka att hennes nya morgonen illamående kan orsakas av något annat än graviditet.

Fysiska symptom på stress kan ge magbesvär. Stress orsakar binjurarna att producera adrenalin och glukokortikoider. Under normala omständigheter dessa hormoner utlösa “flykt eller kamp” respons, vilket är en positiv fysiologisk mekanism som sparar en person från sann fara. Men när adrenal aktivitet rutinmässigt höjs med psykisk stress, inte hormonnivåerna inte har en chans att återgå till en normal baslinje och kan orsaka en mängd fysiska sjukdomar, inklusive gastrointestinala störningar såsom diarré, magsmärtor och illamående.

Illamående från stress är fysisk, inte psykiskt. Magsyra produktion ökar som svar på kronisk stress, och matsmältningen kan faktiskt sakta ner. Precis som i graviditetsillamående av graviditeten, kan stressen illamående vara sämre på att vakna än vid andra tider på dygnet. Så för en kvinna, är det lätt att förväxla detta med graviditetsillamående. Men till skillnad från hormonellt baserade graviditetsillamående, en kvinna behöver inte bara vänta på stressrelaterade illamående att försvinna. Det kan behandlas effektivt.

Svåra fall av stressrelaterade illamående kan behandlas med läkemedel för att minska magsyra. Ångestdämpande mediciner kan förskrivas då underliggande ångest är svår. Men det är stressreducering en nödvändig del av en långsiktig behandlingsplan. Avslappningstekniker, särskilt meditation, är förknippade med minskad produktion av adrenalin och glukokortikoider som orsakar stress. Motion, uppmärksamhet på sömnvanor och delaktighet i samtalsterapi är också ibland användbart för att minska fysiska symptom på stress.

Höga stressnivåer inte eliminera risken för graviditet, och stress kan också vara en viktig faktor i svårighetsgraden av graviditetsillamående i gravida kvinnor. Så en kvinna upplever morgon illamående bör vara uppmärksamma på andra tecken på graviditet. En sen menstruation, extrem trötthet, överdriven hunger eller ömma eller svullna bröst bör väcka misstanke om graviditet och garanterar ett graviditetstest.