om baksmälla

Nästan alla som någonsin har förbrukat för mycket alkohol har vaknat nästa morgon med en bultande huvudvärk och en oönskad besök på toaletten. Baksmälla är så vanligt att det faktiskt har en latinsk medicinska namnet, veisalgia.

Baksmälla kan ha blivit känd eller ens modet i 20-talet, men så länge det har funnits alkohol och sprit har det varit sjuka människor kommer på morgonen efter. En av de tidigaste inspelade fall av effekterna av en baksmälla förekommer i Bibeln i Jesaja 05:11: “Ve dem som stiger upp tidigt på morgonen för att köra efter sina drinkar, som stannar uppe sent på natten tills de är inflammerad med vin . ” En berömd målning av 19th century franska Neo-Impressionist konstnären Henri de Toulouse-Lautrec är faktiskt titeln “The Hangover.

En baksmälla är helt enkelt kroppen reagerar negativt på konsumtionen av för mycket alkohol. Även om vissa symtom mest förknippad med en baksmälla, som huvudvärk, illamående och ångest, kan baksmälla varierar kraftigt från person till person, liksom inom en och samma individ beroende på hur mycket alkohol har konsumerats eller den typ av alkohol intas. Den enda fysiologiska elementet är gemensam för alla baksmälla är att den person som lider kommer att bli betydligt mindre funktionella under denna period.

En baksmälla kan resultera i en svindlande mängd symptom, inklusive yrsel. Vissa människor med en baksmälla erfarenhet sömnlöshet natten av baksmälla och potentiellt för en natt eller två efteråt. Andra tecken på en baksmälla inkluderar hjärtklappning, en ökad känslighet för ljud eller ljus, darrande händer, en minskad förmåga att koncentrera sig och överdriven törst.

Längden av en baksmälla beror på en mängd faktorer, inklusive vikten av den person, hur mycket alkohol var faktiskt förbrukas, och personens tolerans för att dricka. Vad många inte vet är att en enda dryck kan vara tillräckligt för att orsaka en baksmälla för vissa människor. Den genomsnittliga längden av effekterna av en baksmälla är mindre än en halv dag, men vissa människor har rapporterat baksmälla som varade i två dagar eller mer. Detta bör betraktas som ett extremt exempel på en dålig baksmälla, dock.

Även om det är sant att bara en drink kan vara tillräckligt för att orsaka en baksmälla, bör detta också betraktas som ett extremt exempel. Forskning om vetenskapen om baksmälla har dragit slutsatsen att generellt sett det tar mellan tre och fem normalstora portioner alkohol för den typiska kvinnan att uppleva en baksmälla, och över sex drycker för typisk man. Naturligtvis måste siffrorna dämpas av insikten att potentialen för en baksmälla är starkt beroende av sådana faktorer som vikt, tolerans och den typ av alkohol som konsumeras.

Olika “dagen efter” läkemedel har försökt att bota en baksmälla i efterhand, men den bästa metoden att hantera risken för en baksmälla är förebyggande. Alkohol absorberar mindre snabbt när det finns mat i magen, så se till att äta innan du dricker. Dricka i måttlig takt även hjälper till att förhindra effekterna av alkohol på kroppen som leder till en baksmälla. Stick med dryck som du började med, byter från en typ av vätska till en annan hela natten är ett säkert väg till vakna upp med en baksmälla.

En av de mest långlivade myter relaterade till bota baksmälla har gett upphov till ett känt ordspråk: “. Hår av hunden som bet dig” Ordspråket är relaterad till tanken att dricka mer alkohol kan hjälpa till att bota en baksmälla. Att dricka mer alkohol verkar för att lindra symptomen av en baksmälla eftersom dämpande effekter av alkohol tenderar att slappna av människor så mycket att symptomen tycks ha dragit sig tillbaka i intensitet. I själva verket, att dricka mer alkohol bara tjänar till att förlänga den tid det tar för kroppen att göra sig av med de gifter som bidrar till elände.