tidiga tecken och symtom på multipel skleros

Multipel skleros är en kronisk, och ibland invalidiserande sjukdom som inte är väl förstådd. Det finns idag inget botemedel mot denna sjukdom och det är mycket svårt att diagnostisera. Patienter kan gå på i månader eller år med symtom innan diagnosen korrekt. I de tidiga stadierna finns det inga laboratorietester eller fysiska fynd som kan hjälpa till att identifiera detta tillstånd. I senare stadier det finns förändringar som kan ses i olika tester. Om du misstänker att du har MS, hålla en detaljerad bild av historien om eventuella symtom som du har kommer att hjälpa din läkare att diagnostisera dig rätt.

Multipel skleros (MS) är en sjukdom i nervsystemet och immunsystemet. Nervtrådarna i hjärnan och ryggraden skyddas av en fet hölje som kallas myelin. Tänk på en apelsin eller tunga elsladd. Den extra beläggningen skyddar de elektriska impulser som de reser genom sladden till sin destination. Detta är vad myelin gör för ditt nervsystem. Det ger isolering för att säkerställa att nervimpulserna från hjärnan komma dit de behöver gå. Vid MS av skäl som inte förstått, kroppens immunförsvar angriper och förstör myelin och lämnar härdade ärr kallas sklerotisk vävnad. Detta avbryter överföringen av nervsignaler. Symtomen på MS är olika för varje person, och symtomen förändras och varierar under loppet av sjukdomen, vilket gör det svårt tillstånd att diagnostisera och behandla.

Enligt National MS Society, förekommer trötthet i åttio procent av alla MS-patienter. Det kan vara på en nivå där det är svårt att utföra vardagsaktiviteter. Eftersom det är en av de mest framträdande symptom, kan det hjälpa att avgöra om du har MS. Men det finns många medicinska tillstånd i vilka trötthet är ett symptom. Utmattnings gemensamma MS förekommer ofta på en daglig basis, är mest framträdande på morgonen även efter att få en god natts sömn, tenderar att bli värre med exponering för värme och fukt och det känns allvarligare sedan “normal” trötthet.

Om du har MS, kommer du att ha vissa svårigheter när man försöker gå rakt, balansera dig själv eller samordna rörelser. Eftersom nervimpulserna inte får till musklerna korrekt kan utveckla muskelsvaghet, muskelspänning och kramper och domningar allt som gör det svårt att gå och samordna rörelsen. Detta är återigen en klassisk symptom av multipel skleros. Det är bra att hålla i minnet, att öroninfektioner och andra förhållanden orsakar också en förlust av balans och koordination. MS denna förlust av balans beror på en försämring av neurologiska system.

Med MS, kan du behöva perioder under dagen när du känner dig yr eller ur balans. I svårare fall kan det finnas känsla av svindel eller att rummet snurrar. Yrsel är en annan mycket vanligt symptom för de med MS. Men liksom trötthet finns många medicinska skäl för yrsel.

Termen “spasticitet” avser musklerna är tight, och i vissa fall finns det okontrollerade spasmer. Spasmer kan vara mild och skapa en känsla av spända muskler, eller de kan vara svår och smärtsam. För dem med MS spasticitet är vanligast i benen. En annan ledtråd att din muskelspänning beror på MS, är om symtomen tenderar att bli värre när de utsätts för värme eller fukt.

Ovanstående är bara några av de vanligaste tidiga symtom på MS. Som nämnts, kan många av dem också vara symtom på många andra sjukdomar. Endast din läkare kan avgöra om symtomen är från MS eller inte. Det är dock viktigt att spela en aktiv roll i din egen vård. Håll koll på dina symtom och lär dig allt du kan, så att du kan fatta välgrundade beslut om vilken typ av behandling som du bör följa. Besöka platser nedan för mer information om MS och hur det diagnostiseras och behandlas.